8e Alphense Bruggenrun op donderdagavond 20 juni

Inleiding
Donderdagavond 20 juni vindt alweer de 8e editie van de Alphense Bruggenrun plaats. Deze unieke hardlooptocht voert dwars door het oude centrum van Alphen met meerdere afstanden en mogelijkheden. Je kunt hardlopen: 11 km (14 bruggen) en 7 km (11 bruggen). Daarnaast is er een wandeltocht van zo´n 7 kilometer over dezelfde route. Ook is er weer de wandeltocht onder leiding van gidsen van CAS (het Alphense Centrum voor Architectuur en Stedenbouw), over een aantal bruggen en door het Alphense centrum.

De Bruggenrun en -wandeltocht start donderdagavond 20 juni om 20.00 uur vanuit Hendrick’s Pub (Prins Hendrikstraat 119 in Alphen a/d Rijn). Ook de finish is in Hendrick’s Pub. Inschrijven kan op de avond zelf tussen 18.00 en 19.45 uur. Deelname is gratis, donaties voor het Alphense team Kidsnuggets voor Homeride worden zeer op prijs gesteld.

Rondom de Bruggenrun is het extra leuk in Hendrick’s Pub: om 18.00 uur begint de Ibiza-preparty in zomerse sferen, ook leuk en lekker voor niet-sporters. Na afloop blijft het voor deelnemers en toeschouwers nog lang gezellig met de Ibiza-afterparty.

Deze Bruggenrun wordt georganiseerd door Alphen a/d Run, CAS Alphen en Hendrick’s Pub in een bijzondere samenwerking tussen horeca, sport en stadshistorie. Het goede doel van deze editie is het Alphense team van Homeride.

Meer informatie is te vinden op www.casalphen.nl en op Facebook (“Alphense Bruggenrun”).

Prestatie
De 11 kilometertocht voert over 14 bruggen en kent een relatief groot aantal hoogtemeters. Het parkoers is bochtig en technisch met zelfs een enkele trap. Hetzelfde geldt voor de 7 km: een leuke route door het centrum, met veel bochten en hellingen. De Alphense Bruggenrun is de hardlooptocht met de hoogste brugdichtheid van Nederland: anderhalve brug per kilometer. Dit is echt nergens anders te vinden!

Wandelaars lopen dezelfde route van 6 km.

De wandeltocht met CAS omvat zo’n 4 km in een goed wandeltempo, afgewisseld met interessante uitleg over gebouwen, straten en bruggen in en rond het oude centrum van Alphen. Zo leer je je stad van een andere kant kennen.

Om 20.00 luidt de bel voor de start. Inschrijven is gratis en kan ter plekke in Hendrick’s Pub, van 18.00 tot 19.45 uur. Een Bezem(er)fietser begeleidt de tocht. Na afloop is er sportdrank en een warm welkom voor de deelnemers. En natuurlijk de beroemde afterparty!

Ibiza-stijl
De midzomereditie is vanwege de langste dag van het jaar in de sfeer van Ibiza. Vanaf 18.00 is er een barbecue aanwezig. Voor toeschouwers verzorgt Hendrick’s een cocktailbar. Na afloop ook voor deelnemers natuurlijk. Zo maken we optimaal gebruik van de zwoele Alphense zomeravonden.

De start van de Bruggenrun is letterlijk IN de pub. Waar vind je dat nou? Als de barman de bel luidt gaat de loop van start. Onderweg passeer je vrijwel elke kroeg in Alphen. En dat blijken er behoorlijk wat te zijn! Misschien is de Bruggenrun wel de hardloopwedstrijd met de hoogste kroegdichtheid van Nederland. Vanaf de terrassen juichen toeschouwers je onder het genot van een witbier of rosé toe.

De deelnemer met de meest oosterse aankleding krijgt de felbegeerde sfeerbokaal.

Na de tocht is er een afterparty in Hendrick’s, waar deelnemers en publiek de spierpijn kunnen verzachten met barbecue, cocktails en witbier. Ook de muzikale omlijsting is uiteraard in speciale Ibiza-Bruggenrunsferen.

Bruggen
De route van de Bruggenrun is uniek: in 11 (of 7) kilometer passeer je 14 bruggen en steek je 9 keer de Oude Rijn over. De tocht voert over de oude dijkstraten van Gouwsluis, Aarlanderveen, Alphen en Oudshoorn. Je passeert de monumentale Hefbrug, de verbindende Swaenswijkbrug, de altijd geopende Alphense brug, de wereldbekende Julianabrug en de kuitenbijtende modernistische Albert Schweitzerbrug. Onderweg kom je ook minder bekende bruggen tegen als de Hofbrug en Postbrug, de vroegere toegangspoorten naar Alphen, en de spiksplinternieuwe Aarbrug die Oudshoorn met Aarlanderveen verbond en nu kenmerkend is voor de vernieuwing van de Lage Zijde. En gewone, onopvallende Alphense bruggen als de Steekterbrug, Oranje Nassaubrug en Oosthoekbrug.

De route voert bovendien langs een groot aantal Alphense monumenten en kent misschien wel het hoogste aantal monumenten per afgelegde kilometer.

Tijdens de wandeltocht onder leiding van gidsen van CAS Alphen leer je nog veel meer over de achtergronden van de gebouwen en bruggen in en om het Alphense Centrum.

Goed doel: Homeride
Deelname aan de Bruggenrun is gratis. Maar we verbinden ons wel altijd aan een goed doel: dit keer is dat het Alphense team voor Homeride, dat onder de naam Kidsnuggets geld ophaalt voor het Ronald MacDonaldhuis. Donaties worden zeer op prijs gesteld.