Inleiding

Donderdag 12 december vindt de 9e editie van de Alphense Bruggenrun plaats. Deze unieke hardlooptocht voert dwars door het oude centrum van Alphen met 2 afstanden: 11 km (14 bruggen) en 7 km (11 bruggen). Er is ook een wandeltocht van 4 km, over 7 bruggen.

person-snow-winter-running-run-jumping-25041-pxhere.com

Deze speciale wintereditie is extra sfeervol en verlicht. Het thema van dit jaar: “Das Winterfest!”

winter-snow-night-light-area-horses-1451723-pxhere.com

De Bruggenrun start donderdagavond 12 december om 20.00 uur vanuit Hendrick’s Pub (Prins Hendrikstraat 119 in Alphen a/d Rijn). Ook de finish is in Hendrick’s Pub. Inschrijven kan op de avond zelf tussen 18.00 en 19.45 uur. Deelname is uiteraard en als altijd gratis, donaties voor de Samenloop voor Hoop (het goede doel van deze editie) worden zeer op prijs gesteld. Verlichting is natuurlijk verplicht. 

route-bruggenrun

Rondom de Bruggenrun is het extra leuk in Hendrick’s Pub: vanaf 18.00 uur is er snert en worst verkrijgbaar bij Andre´s Kuck und Zopie en na afloop blijft het voor deelnemers en toeschouwers nog lang gezellig met de afterparty.

Deze Bruggenrun wordt georganiseerd door Alphen a/d Run, CAS Alphen en Hendrick’s Pub in een bijzondere samenwerking tussen horeca, sport en stadshistorie. Meer informatie is te vinden op www.bruggenrun.nl en op Facebook (“Alphense Bruggenrun”).

Sfeer
De wintereditie van deze tocht is extra sfeervol. Vanaf 18.00 staat bij Hendrick’s André’s Kuck und Zopie klaar met erwtensoep und Brötchen Wurscht aanwezig. Voor toeschouwers heeft Hendrick’s een aantal goede bockbieren in de aanbieding. Na afloop ook voor deelnemers natuurlijk. En dat alles in de schönste Winterfest sferen!

De start van de Bruggenrun is letterlijk IN de pub. Waar vind je dat nou? Als de barman de bel luidt gaat de loop van start. Onderweg passeer je vrijwel elke kroeg in Alphen. En dat blijken er behoorlijk wat te zijn! Misschien is de Bruggenrun wel de hardloopwedstrijd met de hoogste kroegdichtheid van Nederland.

Het Alphense centrum is in sfeervolle kerstverlichting gehuld. Vanaf de verwarmde terrassen juichen toeschouwers je onder het genot van een glühwein toe. Verlichting onder het rennen is verplicht en voor de mooist opgetuigde deelnemer is een prijs beschikbaar. Na de tocht is er een afterparty in Hendrick’s, waar deelnemers en publiek de spierpijn kunnen verzachten met Schnert, borrelhapjes en (bock)bier.

Prestatie
De 11 kilometertocht voert over 14 bruggen en kent een relatief groot aantal hoogtemeters. De Alphense Bruggenrun is de hardlooptocht met de hoogste brugdichtheid van Nederland: bijna anderhalve brug per kilometer. Dit is echt nergens anders te vinden! Het parkoers is bochtig en technisch met zelfs een enkele trap. Hetzelfde geldt voor de 6 km: een leuke route dwars door het centrum, met veel bochten en hellingen. Goed aangegeven, maar altijd het risico op afsnijden of verdwalen. Goed opletten dus!
Wandelaars lopen een vergelijkbare maar iets kortere route door het Alphense centrum.

Om 20.00 luidt de bel voor de start. Inschrijven is gratis en kan ter plekke in Hendrick’s Pub, van 18.00 tot 19.45 uur. Een Bezem(er)fietser begeleidt de tocht. Bezemer Fitness verzorgt de waterpost halverwege. Na de loop is er sportdrank en een warm welkom voor de deelnemers. En natuurlijk een afterparty.

Historie
De route van de Bruggenrun is uniek: in 11 kilometer passeer je 14 bruggen en steek je 9 keer de Oude Rijn over. De tocht voert over de oude dijkstraten van Alphen, Gouwsluis, Aarlanderveen, Alphen en Oudshoorn. Je passeert de monumentale Hefbrug, de verbindende Swaenswijkbrug, de altijd geopende Alphense brug, de wereldbekende Julianabrug en de kuitenbijtende modernistische Albert Schweitzerbrug. Onderweg kom je ook minder bekende bruggen tegen als de Hofbrug en Postbrug, de vroegere toegangspoorten naar Alphen, en de spiksplinternieuwe Aarbrug die Oudshoorn met Aarlanderveen verbond en nu kenmerkend is voor de vernieuwing van de Lage Zijde. En gewone, onopvallende Alphense bruggen als de Steekterbrug, Oranje Nassaubrug en Oosthoekbrug. De route voert bovendien langs een groot aantal Alphense monumenten en kent misschien wel het hoogste aantal monumenten per afgelegde kilometer. In het donker zijn ze prachtig verlicht.

De kortere routes leggen dezelfde prachtige route af.

Goed doel
Deelname aan de Bruggenrun is gratis. Maar we rennen ook voor het goede doel: donaties voor de Samenloop voor Hoop worden zeer op prijs gesteld. Met deze donaties steun je de Alphense deelnemers aan de Samenloop voor Hoop 2020, die lopen voor het KWF. Wij steunen hen natuurlijk van harte!