Donderdag 23 juni vindt de 10 e editie van de Alphense Bruggenrun plaats. Deze unieke hardlooptocht voert dwars door het oude centrum van Alphen met 2 afstanden en nog veel meer bruggen dan voorheen: 10 km (33 bruggen) en 5 km (21 bruggen). De 5 km is ook goed te wandelen.
Ook kun je onder begeleiding van gidsen van CAS Alphen rondgeleid worden langs Omloopkanaal en Rijn, de waters die Alphen gevormd hebben.
Deze 10e editie wordt een wel heel speciale: we hebben er lang op moeten wachten om ons jubileum te kunnen vieren. Gelukkig ben jij in de tussentijd gewoon blijven hardlopen. En zo niet: de Bruggenrun is zo laagdrempelig dat je sowieso kunt meedoen. Al was het maar voor de afterparty! Het thema van dit jaar: “De zomer in je hoofd”.

We hebben niet stilgezeten de afgelopen 3 jaar: we hebben hard aan het verbeteren van de route gewerkt. Deze is spannender, afwisselender en gaat nog meer door het Alphense centrum. Bovendien is het aantal bruggen meer dan verdubbeld, waardoor we nu zeker de hoogste brugdichtheid van Nederland hebben! Extra reden om mee te doen dus!
De routes staan op straat uitgepijld. We leveren begeleiders op de fiets. Je kunt ze alvast gaan proeflopen. Maar nog handiger is als je ze in je hoofd prent, of op je horloge of telefoon zet.
5 km klik HIER
10 km klik HIER

De Bruggenrun start donderdagavond 23 juni om 20.00 uur vanuit Hendrick’s Pub (Prins Hendrikstraat 119 in Alphen a/d Rijn). Ook de finish is in Hendrick’s Pub. Inschrijven kan op de avond zelf tussen 18.00 en 19.45 uur. Deelname is uiteraard en als altijd gratis, donaties voor de Alphense Voedselbank (het goede doel van deze editie, ism Rotaryclub Alphen a/d Rijn) worden zeer op prijs gesteld.

Rondom de Bruggenrun is het extra leuk in Hendrick’s Pub: vanaf 18.00 uur zijn er zomerse versnaperingen verkrijgbaar bij André “ik heb de zomer in m’n bol”. Na afloop blijft het voor deelnemers en toeschouwers nog lang gezellig met de afterparty tijdens de zwoele zomeravond. Deze Bruggenrun wordt georganiseerd door Alphen a/d Run, CAS Alphen en Hendrick’s Pub in een bijzondere samenwerking tussen horeca, sport en stadshistorie. Meer informatie is te vinden op www.bruggenrun.nl en op Facebook: www.facebook.com/alphensebruggenrun.

Sfeer
De 10 e editie van deze tocht is extra sfeervol. Vanaf 18.00 staat bij Hendrick’s André “ik heb de zomer in m’n bol” klaar met zomerse versnaperingen voor de lekkere trek. Voor toeschouwers heeft Hendrick’s een aantal goede zomerbieren in de aanbieding. Na afloop ook voor deelnemers natuurlijk. En dat alles in de mooiste zomerse sferen!
De start van de Bruggenrun is letterlijk IN de pub. Waar vind je dat nou? Als de barman de bel luidt gaat de loop van start. Onderweg passeer je vrijwel elke kroeg in Alphen. En dat blijken er behoorlijk wat te zijn!
Misschien is de Bruggenrun wel de hardloopwedstrijd met de hoogste kroegdichtheid van Nederland. De terrassen in het Alphense centrum zitten vol. Vanaf de terrassen juichen de toeschouwers je toe. Bovendien voert de tocht je langs de mooiste oude en nieuwe stukjes van het centrum. Voor de mooist opgetuigde deelnemer is een prijs beschikbaar. Na de tocht is er een afterparty in Hendrick’s, waar deelnemers en publiek de spierpijn kunnen verzachten met borrelhapjes en een ruime keuze aan zomerbieren. Dat wordt een lange, zwoele zomeravond!`

Prestatie
De 10 kilometertocht is sterk verbeterd en voert over 33 bruggen en kent een relatief groot aantal hoogtemeters. De Alphense Bruggenrun is de hardlooptocht met de hoogste brugdichtheid van Nederland:
meer dan drie bruggen per kilometer! Dit is echt nergens anders te vinden! Het parkoers is bochtig en technisch en stijgt en daalt flink. Hetzelfde geldt voor de 5 km: een leuke route dwars door het centrum, met veel bochten en hellingen. En met maar liefst 21 bruggen, meer dan 4 per kilometer dus! Goed aangegeven,
maar altijd het risico op afsnijden of verdwalen. Goed opletten dus! Deze route is ook goed te wandelen.

De routes staan op straat uitgepijld. We leveren begeleiders op de fiets. Je kunt ze alvast gaan proeflopen. Nog handiger is als je ze in je hoofd prent, of op je horloge of telefoon zet!

De gidsen van CAS Alphen geven een rondleiding langs Omloopkanaal en Rijn, de waters waar Alphen zijn naam, vorm en bestaan aan te danken heeft.
Om 20.00 luidt de bel voor de start. Inschrijven is gratis en kan ter plekke in Hendrick’s Pub, van 18.00 tot 19.45 uur. Een Bezem(er)fietser begeleidt de tocht.
Na de loop is er water en limonade en een warm welkom voor de deelnemers. En natuurlijk een afterparty in en om de pub.

Historie
De route van de Bruggenrun is uniek: in 10 kilometer passeer je 33 bruggen en steek je 6 keer de Oude Rijn over. Verder passeer je de Gouwe, het Aarkanaal, het Omloopkanaal en de Aar, allemaal waters die Alphen gevormd hebben. De 5 km legt bijna dezelfde prachtige route af, maar begint direct richting centrum in plaats van richting Gouwsluis. Je passeert maar liefst 21 bruggen!
De tocht voert over de oude dijkstraten van Alphen, Gouwsluis, Aarlanderveen en Oudshoorn. Je passeert de monumentale Hefbrug, de verbindende Swaenswijkbrug, de altijd geopende Alphense brug en de wereldberoemde Julianabrug. Onderweg kom je ook minder bekende bruggen tegen als de Hofbrug en Postbrug, de vroegere toegangspoorten naar Alphen, en de spiksplinternieuwe Aarbrug die Oudshoorn met Aarlanderveen verbond en nu kenmerkend is voor de vernieuwing van de Lage Zijde. En gewone, onopvallende
Alphense bruggen als de Steekterbrug, Oranje Nassaubrug en Oosthoekbrug. Je gaat kriskras over de Aar, het oude riviertje dat de komende jaren in zijn oude glorie wordt hersteld en bevaarbaar gemaakt wordt. Ook het 17e eeuwse Omloopkanaal passeer je een aantal keren, en je loopt dwars door Huize Beerendrecht en Park Rijnstroom. De route voert bovendien langs een groot aantal Alphense monumenten en kent misschien wel het hoogste aantal monumenten per afgelegde kilometer.

Goed doel
Deelname aan de Bruggenrun is gratis. Maar we rennen ook voor het goede doel: donaties voor de Alphense Voedselbank worden zeer op prijs gesteld. Wij steunen hen, dit keer in samenwerking met Rotaryclub Alphen a/d Rijn, natuurlijk van harte! Juist om te zorgen dat ook mensen met minder geluk volwaardig mee kunnen in de maatschappij.